Apakah Perbezaan Antara Biji-bijian yang Berbagai Pasir?

- Mar 28, 2019-

Pelapik mengandungi banyak tepi tajam yang dipotong di kayu atau logam. Tepi kasar dilekatkan pada bahan sokongan seperti kertas Kraft dengan ejen ikatan. Gred sampingan yang berlainan mewakili perbezaan kualiti abrasive, bahan sokongan dan ejen ikatan. Bahan kertas gred perindustrian menggunakan bahan berkualiti tinggi daripada gred komersial tetapi hanya terdapat di kedai-kedai khusus. Di samping itu, kertas pasir diukur dengan saiz gritnya, atau bilangan zarah tajam setiap inci persegi kertas pasir. Lebih besar saiz grit, lebih banyak tepi ada dan halus kertas pasir. Ketumpatan krit juga penting. Lapisan kertas bersalut terbuka mempunyai jurang di antara pateri, yang membolehkan habuk gergaji berkumpul supaya ia tidak mengganggu pengampunan, manakala kertas pasir bersalut tertutup tidak mempunyai ruang terbuka.

Anda perlu memilih saiz grit kertas pasir bergantung kepada tugas tertentu yang anda cuba capai. Untuk pengamplasan berat dan pelucutan, anda memerlukan pasir kasar berukuran 40 hingga 60 grit; untuk melicinkan permukaan dan mengeluarkan ketidaksempurnaan kecil, pilih 80- hingga 120 grit kertas pasir. Untuk menyelesaikan permukaan dengan lancar, gunakan kertas pasir halus dengan 360 hingga 600 grit. Ramai pekerjaan mengharuskan anda untuk "melewati gandum." Ini bermakna anda memulakan projek menggunakan grit gred rendah dan menggunakan kepingan kertas pasir yang lebih halus semasa anda maju. Setiap kali anda maju ke kertas pasir grit yang lebih tinggi, anda mengeluarkan calar dari lapisan sebelumnya.

Terdapat empat jenis bubur kertas pasir: aluminium oksida, garnet, silikon karbida dan seramik. Aluminium oksida berlangsung lebih lama daripada jenis lain bubur kerana ia mengandungi harta pembaharuan diri; kerana ia adalah yang paling halus, ia mudah rosak, membentuk tepi lembut baru. Garnet memakai yang terpantas tetapi menghasilkan permukaan halus. Karbida silikon sangat sesuai untuk mengatasi bahan-bahan yang lebih keras seperti logam dan plastik. Akhirnya, keramik, grit yang paling mahal dan kasar, digunakan untuk membentuk kayu.