Langkah demi Langkah Panduan Proses Mengempelas Untuk Pembaikan Kenderaan

- Mar 05, 2019-

Pengisi badan pengisi - penyediaan untuk permohonan primer

Langkah 1 - Bersihkan kawasan tersebut

Sebagai persediaan untuk permohonan pengisi, bersihkan kawasan pembaikan dan keluarkan semua zarah cat yang longgar atau karat. Pasir turun ke telanjang, bersih menggunakan logam pada mesin mengempelas DA - untuk mencapai permukaan yang anda ingin memohon pengisi badan ke.


Langkah 2 - Guna Panduan Kering Coat dan masukkan bulu bulu

Sapukan Kering Panduan Coat untuk menyerlahkan 150+ calar, kemudian masukkan kelebihan bulu di sekeliling logam terdedah untuk menghalang mana-mana pelarut dari pengisi dapat menembus tepi dan menyebabkan pembengkakan berikutnya.


Langkah 3 - Guna Pengisi Badan

Gunakan Body Filler dengan kaedah pilihan anda


Langkah 4 - Gunakan Panduan Kering Kering ke pengisi yang telah sembuh

Setelah pengisi dipulihkan, gunakan Dry Guide Coat untuk menunjukkan struktur pengisi dan membolehkan pengamplasan cepat terkawal. Panduan Kering Coat juga membantu mengurangkan penyumbatan dan memanjangkan kehidupan yang kasar.


Langkah 5 - Mengempelas pengisi

Bersandarkan tangan Handblock dan ekstraksi debu untuk membentuk cepat kawasan pengisi.

Langkah 6 - Terapkan semula Panduan Kering Kering untuk menyerlahkan calar halus

Terapkan semula Panduan Kering Kering untuk menyerlahkan sebarang goresan dan ketidaksempurnaan permukaan yang akan dikeluarkan dengan bahan pengelas yang lebih halus.


Langkah 7 - Kurangkan sebarang calar
Untuk mempersiapkan permukaan untuk aplikasi primer, tolak sebarang calar Untuk mencapai hasil rata-rata yang optimum, gunakan kasar dengan blok tangan.


Langkah 8 - Pengampunan akhir sebelum Primer

Mengikuti pengamplasan manual, gunakan mesin DA (mesin pengamplasan mobil diikuti oleh P400 / P500 untuk bulu bulu dan memperbaiki lekatan primer.

Langkah 9 - Kawasan campuran

Sentiasa melindungi mana-mana tepi sekitarnya dengan jalur pita pelekat, sebelum anda menyediakan kawasan pengadunan.

9a: Menggunakan Lembaran Abrasive Fleksibel P1000 - P1200 untuk menyediakan tepi dan garis penggayaan di kawasan yang kot asas perlu dicampur.

9b: Untuk menyediakan keseluruhan kawasan pengadunan, gunakan pelembap P1000 dengan pad antaramuka pada mesin DA.

9c: Menggunakan cakera yang kasar pada DA dengan pengekstrakan habuk, bersihkan permukaan sebagai persediaan untuk aplikasi kot asas yang bersih, lap permukaan bersih dengan Panel Lap 3M dan degreaser yang sesuai, kemudian topeng kawasan primer seperti yang diperlukan.


Memohon dan menyembuhkan primer pilihan anda, mengikut cadangan pengilang cat anda.

Pengamplasan halus untuk Lukisan - Permukaan Penyediaan primer, sedia untuk permohonan Lapisan asas
Langkah 1 - Gunakan Panduan Kering Kering

Sapukan Panduan Kering Kering ke kawasan primer untuk membolehkan kawalan kemajuan kerja.

Langkah 2 a - Ratakan permukaannya

Langkah pertama dalam pengamplasan primer dilakukan dengan P320 / P400 menggunakan lembaran kasar 3M pada blok tangan di kawasan pembaikan pusat di atas pengisi untuk meratakan permukaan.

Langkah 2 b - Terapkan semula Panduan Kering Kering

Terapkan semula Panduan Kering Kering ke kawasan berpasir untuk menonjolkan calar yang akan dikeluarkan.

Langkah 3 - Penjujukan Manual garis gaya

Untuk mengelakkan pembakaran dengan pengamplasan DA yang kedua, sebarang tepi dan garis gaya di dalam kawasan pembaikan disandarkan dengan tangan terlebih dahulu, menggunakan Hookit ™ Flexible Abrasive Sheets P1000.
Petua: Kunci bukan untuk pasir melalui primer dan membuka logam terdedah lagi. Jika ia telah berlaku, sila pastikan anda melindungi kawasan ini dengan ketebalan yang diperlukan (cadangan pengeluar cat!). Kawasan yang dirawat dengan teruk akan muncul dengan lapisan asas yang berwarna gelap dan akhirnya akan mengakibatkan kakisan.


Langkah 4 - Keluarkan struktur aplikasi primer

Pasir permukaan sekarang menggunakan mesin sanding Otomotif dilengkapi dengan pad back-up lembut. Gred kasar yang akan digunakan sekarang ialah P400 / P500 untuk menghapuskan struktur aplikasi primer sebelumnya dan meninggalkan permukaan yang sempurna untuk kot asas untuk digunakan.

Langkah 5 a - Menyediakan penyediaan kawasan - tepi
Menggunakan Mesin DA Mesin Daun dengan pengekstrakan debu, bersihkan permukaan sebagai persediaan untuk aplikasi kot asas yang bersih. Lap permukaan bersih dengan Panel 3M Lap dan degreaser waterbased yang sesuai.

Langkah 6 - Pembersihan akhir

Sebagai langkah terakhir sebelum aplikasi kot asas, apabila kereta sudah ada di cat cat, lap permukaan bersih dengan Tack Cloth Aqua.

E-coat Sanding untuk penyediaan bahagian baru

Langkah 1 - Kekunci kawasan tersebut

Periksa bahagian gantian - bersih dan degrease mengikut cadangan syarikat cat.
Bekerja dari pedalaman ke luar, gunakan Scotch Brite Grey (dari Roll atau sebagai Pad Tangan) untuk memasukkan bahagian dalam bahagian dan sudut, tepi dan rim.

Langkah 2 - Pengamplasan

Pasir permukaan sekarang menggunakan mesin DA dengan 3 mm melemparkan, dilengkapi dengan pad back-up lembut dan pad antaramuka untuk buffering tambahan. Pelelas yang ideal untuk proses ini yang digunakan ialah cakera khas E-coat Disc Abrasive Disc 337U, gred P320.

Langkah 3 - Pembuangan Debu

Menggunakan DA dengan pengekstrakan habuk, bersihkan permukaan sebagai persediaan untuk aplikasi primer bersih.
Akhir bersih sesuai dengan cadangan syarikat cat dan memohon primer.