Sanding Manual Dan Sanding Automatik

- Mar 07, 2019-

Dalam sektor yang didedikasikan untuk pemulihan / pembaikan kereta dan kenderaan komersil, proses pengampunan menduduki kira-kira 65% masa yang dibelanjakan semasa keseluruhan proses penyediaan dan cat permohonan, oleh sebab itu perlu mengetahui jenis kertas pasir, sander dan proses yang sesuai untuk mengoptimumkan dan mencapai kualiti yang tinggi di dalam bahan kerja.

Operasi pengamplasan digunakan dalam bidang cat untuk melaksanakan fungsi-fungsi berikut:

Pembuangan bahan.

Penyediaan permukaan (promoter lekatan).

Melicinkan dan perhiasan permukaan.

Pembaikan kecacatan.

Bahan asas yang digunakan dalam proses pengamplasan adalah kertas pasir; operasi boleh dilakukan secara manual atau secara automatik dengan menggunakan mesin pengampingan yang disebut sebagai sanders.

Pengendalian Manual
Manual atau pengamplasan tangan adalah kaedah yang paling lama digunakan untuk pengampunan yang digunakan, disebabkan oleh kelebihan yang ditawarkan oleh sanders, penggunaan pengamplasan manual hanya apabila mesin tidak dapat digunakan, seperti mengiringi akses permukaan yang kecil dan keras, dan lain-lain ...

Sebelum operasi pengamplasan sentiasa diperlukan membersihkan dan / atau meresap permukaan yang akan terus berfungsi untuk mengelakkan bahan pencemar luaran yang mungkin tertanam ke permukaan dan menghasilkan kecacatan dan kegagalan melekat pada salutan lapisan masa depan.

Operasi pengamplasan tangan terdiri daripada menggosok permukaan sehingga mencapai magnitud, kekasaran atau penghapusan zarah yang dikehendaki. Semasa proses manual ia memerlukan pengampunan yang berlaku selalu dalam satu arah dan tanpa tekanan pada permukaan, untuk mengelakkan menandai dan memperluaskan kehidupan kertas pasir.

Pengamplasan tangan boleh dilakukan menggunakan 2 teknik:

Pengampunan air atau pengamplasan basah

Mengempelas kering

Basah pengebumian

Air atau pengamplasan basah dilakukan dengan merendam kertas pasir dalam baldi air; sekali sandpaper basah kita boleh meneruskan ke pasir. Kelebihan utama pengamplasan basah adalah hakikat bahawa ia menghasilkan kurang debu, kehidupan lebih panjang dari kertas pasir dan membolehkan mendapatkan permukaan halus dibandingkan dengan pengamplasan kering.

Kekurangan utama penampan basah terletak pada keperluan untuk membuang air sisa permukaan yang mengandungi kelembapan, agar tidak menjejaskan lapisan cat seterusnya.

Pengampunan kering

Pengamplasan kering digunakan secara langsung di permukaan, jenis pengamplasan ini menyebabkan debu berlebihan yang mengakibatkan tindakan kasar kasar pada permukaannya, debu ini diangkut melalui udara dan disimpan di kawasan bersebelahan di mana ia berfungsi, jadi perlu mengasingkan kerja kawasan untuk mengelakkan sebahagian daripada habuk yang disimpan di atas bahan kerja yang dicat baru, mengelakkan kerja keras yang mahal.

Di sisi lain adalah perlu menggunakan peralatan perlindungan seperti cermin mata dan topeng pernafasan, untuk mengelakkan kemasukan debu ke dalam badan kita.

Pengambilan automatik


Pengamplasan automatik dilakukan dengan mesin pengamplasan yang dipanggil sanders, alat jenis ini memperbanyak gerakan yang sama dan efek yang sama jika menyadari manual atau tangan mengasah dengan cara yang efisien dan efektif, sangat mengurangi usaha dan waktu kerja dibandingkan dengan pengamplasan tangan.

Kelemahan utama ialah sanders tidak tiba dengan baik di kawasan atau tepi yang sukar, di mana pasir diperlukan dengan tangan.

Sanders mempunyai lubang khusus yang direka untuk menyerap semua habuk yang dihasilkan semasa penggunaannya, mengumpul dan mendepositkan di zon spesifik untuk penyingkiran berikutnya, yang akan meningkatkan persekitaran, memanjangkan hayat kertas pasir dan meningkatkan kualiti kerja.