Bagaimana Basah Pasir Primer Atau Cat Kereta anda

- Mar 29, 2019-

Pengamplasan basah adalah satu proses luar biasa yang, apabila dilakukan dengan betul, dapat menghasilkan permukaan yang halus seperti kaca. Sama ada anda bercakap tentang cat, buku asas, logam terdedah atau apa-apa di antara, badan kereta anda boleh disapu dengan pengamplasan basah. Pengamplasan basah, juga dikenali sebagai pengamplasan warna, menambah bersinar untuk kerja cat selesai. Pertama, kita akan bercakap tentang apa yang anda perlukan untuk mendapatkan kerja yang dilakukan, maka saya akan memberitahu anda perkara-perkara yang lebih baik dari proses pengamplasan. Akhirnya, kita boleh masuk ke bahagian esoterik badan penamat dan pengamplasan.

01
daripada 02
Apa yang Anda Perlu

ar atau lori yang memerlukan beberapa lancar '
Botol semburan penuh dengan air
Lembaran kertas pasir dalam pelbagai grit
Anda boleh mencari botol semburan di mana-mana kedai pembaikan rumah, kedai kotak, atau kedai runcit di bahagian pembersihan. Pastikan membeli botol yang mempunyai corak semburan sebenar. Dalam erti kata lain, anda tidak mahu botol semburan yang membuang percikan air yang tebal. Sebaliknya, anda memerlukan lebih banyak corak semburan kekuningan yang dapat menembus permukaan kerja anda semasa anda menggunakan satu tangan untuk menyembur dan tangan lain untuk mengempelas.

Memilih apa yang diperlukan untuk menggunakan kertas pasir adalah penting. Jika anda mula dengan grit yang terlalu kasar, anda akan mencipta lebih banyak kerja untuk diri anda dan mungkin dibiarkan dengan cat nipis atau kot primer daripada yang anda mahukan. Mulailah dengan grit yang baik dan anda akan mengempang sehingga lengan anda terasa seperti ia akan jatuh. Percubaan kecil akan membantu. Sebagai titik permulaan, jika anda mengumpul kot primer kasar, anda boleh mulakan dengan kertas pasir 400 grit untuk mengetuk semua benjolan kecil itu. Setelah beberapa lama dengan 400 grit, anda boleh berpindah ke kertas 600-grit untuk memberi anda permukaan yang bagus dan halus untuk bekerja ketika anda mengecat kereta. Sekiranya anda basah mengasah kerja cat selesai, anda pasti tidak mahu memulakan dengan 400 grit kertas pasir kerana ia akan menjadi terlalu keras dan boleh merosakkan selesai cat anda daripada memulihkannya. Untuk kerja cat siap yang hanya memerlukan sedikit kelicinan dan bersinar, bermula dengan 800, atau bahkan 1000 grit kertas pasir.

Ingat, apabila memerah apa-apa, ia sentiasa penting untuk mengambilnya perlahan. Biarkan kertas pasir melakukan kerja itu, dan jangan terlalu banyak memakai tekanan tangan kerana ini dapat menyebabkan alur atau mengempiskan tidak rata. Dan kita berdua tahu apa yang lebih banyak berfungsi!


02
daripada 02
Bagaimana Basah Pasir

Dengan bahan-bahan anda yang dipilih dan dibeli, anda sudah bersedia untuk memulakannya. Kecuali jika anda mempunyai garaj yang sangat baik dengan longkang di lantai dan tiada apa-apa yang disimpan di dalamnya, anda mungkin mahu melakukan semua pengamplasan basah anda di luar. Air yang mengalir ketika anda pasir penamat cat akan penuh dengan cat kecil yang dapat mencemarkan lantai dan sukar dibersihkan sekali kering.

Sebelum anda mula, ia sentiasa merupakan idea yang baik untuk membasuh kereta anda untuk membuang apa sahaja yang anda tidak mahu bercampur-campur ke dalam lilin seperti pasir, grit atau perkara asing yang lain. Sekiranya anda melakukan apa-apa jasad badan mungkin terdapat sisa pita atau sisa makanan lain yang menunggu untuk merosakkan usaha anda. Dengan kereta yang bersih, anda bersedia menyelam ke dalam proses pengamplasan basah.

Pada asasnya, pengamplasan basah adalah proses pengamplasan kereta dengan air. Air bertindak sebagai pelincir dan kenderaan untuk mengeluarkan habuk cat yang biasanya hanya menyumbat kertas pasir dan masuk ke jalan. Mulailah dengan menyemburkan kawasan seluas beberapa kaki persegi dengan botol semburan penuh air anda. Pilih grit kasar anda (600 jika anda menyemai buku asas atau badan, 800-1000 jika anda mengasah kerja cat selesai). Sembur kertas itu sendiri, kemudian mulailah perlahan-lahan mengarahkan badan kenderaan itu. Tidak seperti jenis pengamplasan lain, pergerakan sanding basah harus berulang-ulang, dalam garis lurus, bukannya dalam gerakan bulat. Jangan gunakan terlalu banyak tekanan pada kertas pasir. Pasir ke depan dan belakang dalam kawasan yang sama, sambil menambah lebih banyak air. Ia tidak boleh terlalu basah. Selepas beberapa minit, jalankan hujung jari anda ke kawasan berpasir dan kagum betapa lancarnya ia menjadi. Ulangi ini melalui seluruh kereta, kemudian ulangi proses dengan grit kertas pasir terbaik anda. Apabila anda selesai, bilas seluruh kereta dengan baik untuk mengeluarkan semua habuk pengamplasan.