Cara Betul Adakah Pengambilan Auto Pada Pembaikan Badan

- Mar 13, 2019-

Temui Kaedah-kaedah Auto Sanding seperti Menggunakan Blok Sanding Auto vs Long Sanding Board dan Cara Betul Pasir Auto Body Filler supaya semua Panel Badan dibiarkan Sempurna Lancar dan Tanpa Flawless.

Oleh kerana anda kini mempunyai panel yang bebas daripada sebarang kerosakan permukaan dan sejajar dengan betul, anda masih belum bersedia untuk memulakan untuk meriam pistol semburan anda.

Itu akan bergantung kepada beberapa faktor:

Bolehkah anda menemui sebarang penyok kecil lain atau kerosakan permukaan yang ada di mana-mana panel?

Adakah semua panel seperti pintu mempunyai satu siri garis menegak di dalamnya? (Ini amat penting jika dan apabila pintu lain bersentuhan dengan panel pintu anda).

Adakah tekstur keseluruhan kenderaan anda masih sedikit kasar? Cuba lekapkan ujung jari anda ke atas semua panel di atas kenderaan anda. Anda akan terkejut dengan apa yang hujung jari anda dapat menjejaskan mata anda. Merasakan panel dengan tangan anda secara berkala sementara pengamplasan auto akan memberi anda petunjuk yang baik dari mana-mana tempat yang tinggi dan rendah.

Jika anda menjawab 'ya' kepada mana-mana soalan ini, itu bermakna anda mempunyai lebih banyak kerja di hadapan anda sebelum anda boleh mula merawat senapang semburan cat itu.

Ambil kertas pasir itu lagi, blok pengamplasan dan teruskan pemunggahan auto sehingga semua ketidaksempurnaan itu dijaga. Percayalah, ini akan menjadi lebih berharga jika anda telah menggunakan kot asas dan mantel yang jelas, permukaan panel akan kelihatan seperti cermin!

Pernahkah anda berada di dalam rumah menyeronokkan taman hiburan? Anda masih ingat cermin yang menyeronokkan yang mereka ada di dinding yang sengaja dibuat ikal? Fikirkan panel badan bergelombang seperti cermin rumah yang menyenangkan, jika anda tidak membuatnya serata mungkin, anda boleh melihat versi yang tidak disengajakan yang berdiri di sana semasa anda mengagumi kerja anda.

Kenapa anda mesti menggunakan blok sanding auto:

Tangan anda tidak rata dan kerana tekanan yang tidak teratur tangan anda akan menjana anda tidak boleh pasir tanpa menggunakan sejenis blok sanding auto. Menggunakan tangan anda sendiri akan cenderung membuat panel bergelombang kerana lebih banyak tekanan akan digunakan oleh jari anda dan kurang di kawasan di antara mereka.

Bagaimana untuk mengendalikan papan pengikat automatik dan blok:

Cara yang betul untuk mengendalikan papan pengikat automatik dan blok adalah dalam semua arah. Jangan hanya manuver mereka dalam arah belakang dan sebaliknya dari depan ke belakang. Gerakkan mereka ke atas dan ke bawah dan melintang secara menyerong, berputar papan atau blok seperti yang diperlukan untuk memudahkan operasi.

Dengan menggerakkan papan pengamplasan auto atau menyekat arah yang berbeza akan menjamin bahawa semua kawasan disandarkan dengan lancar tanpa alur, lembah atau corak yang dapat dilihat.

Mengempelas menggunakan Papan Panjang:

Menggunakan blok pengamplasan kecil pada panel bergelombang hanya akan membuat perjalanan blok ke atas gelombang ini. Panel itu sememangnya akan menjadi halus tetapi ia masih akan bergelombang.

Oleh itu, bukan menggunakan blok pengamplasan pendek, gunakan papan pengamplungan yang panjang. Ini akan menjembatani bintik-bintik tinggi dan rendah panel, melicinkan tekstur panel bergelombang.

Rahsia untuk mencapai permukaan yang paling lurus dan paling lurus di mana untuk menggunakan cat adalah menggunakan papan pengikat panjang atau blok dengan kertas pasir yang lebih halus.

Selepas anda pasir kasar dengan menggunakan kertas pasir 80- atau 100-grit yang agak kasar dengan tangan, kemudian gunakan mesin pengamplasan fail udara dengan kertas pasir 200- hingga 320-grit.

Adalah penting untuk diingat di sini bahawa apabila auto mengadu panel yang lengkung dalam satu arah dari atas ke bawah berkata tetapi langsung dari depan ke belakang, pengamplasan auto kebanyakannya dilakukan dengan bergerak dari atas ke bawah, atas dan bawah panel jelas dengan panjang memotong papan atau fail udara yang diletakkan secara mendatar melawan panel.

Dengan menggunakan papan panjang merentas mahkota iaitu dari depan ke belakang dengan papan pengamplasan panjang atau fail udara yang dipegang secara menegak terhadap panel, anda akan cenderung untuk meratakan lengkung, ini bukan hasil yang diinginkan yang anda ingin capai.

Faedah lanjut menggunakan papan pengamplungan yang panjang:

Selain itu, dengan menggunakan papan pengempelas yang panjang atau fail udara juga akan memberi anda petunjuk yang lebih baik dari tempat-tempat yang tinggi dan rendah daripada blok pengamplasan yang lebih kecil.

Seperti yang kita visualkan sebelum ini, papan pengamplasan yang lebih panjang akan menjangkau tempat yang tinggi dan membawa mereka ke tahap yang sama dengan tempat yang rendah, di mana blok pengamplasan yang lebih kecil hanya akan menunggang di atas panel bergelombang.

Walaupun blok pengamplasan boleh didapati secara komersil dalam pelbagai bentuk dan saiz, anda sering perlu menambah baik untuk mengakses kawasan tertentu yang anda sanding.

Untuk menyelesaikan, blok pengamplasan berukuran normal boleh digunakan untuk menyentuh pinggir kawasan di mana anda menggunakan pengisi badan auto. Ingat, anda tidak boleh terlalu pasir. Apa yang mungkin kelihatan hebat dalam pengisi badan auto mentah dengan cepat akan menunjukkan apa-apa pinholes atau kecacatan lain apabila anda memakai kot primer-surfacer.

Pembaikan Pengisi Badan Automatik:

Tidak kira apa jenis permukaan yang anda hendak catatkan; pengisi badan auto atau selesai cat yang sedia ada, beberapa pengamplasan automatik akan diperlukan.

Tahap keseluruhan proses pembaikan adalah salah satu yang paling penting dan itulah sebabnya pelukis auto profesional akan menghabiskan sehingga 95% dari masa mereka untuk memastikan bahawa permukaan disediakan dengan sempurna untuk aplikasi cat; setiap cacat cacat atau permukaan akan diperbesarkan oleh kot cat.

Lapisan atas pengisi badan auto disandarkan terutamanya menggunakan pasir 80 hingga 180 grit. Ini akan meratakan tempat-tempat yang kasar dan mendapatkan permukaan yang licin dan dekat dengannya. Seterusnya, 240 grit sandpaper akan digunakan untuk membuat penamatnya lebih halus dan lebih rata.

Setelah anda meratakan kawasan tersebut menggunakan 240 grit kertas pasir, mengeluarkan semua bintik-bintik tinggi dan penyelewengan permukaan yang lain; selesaikan pasir dengan menggunakan kertas pasir 320 grit untuk menghilangkan sebarang calar sanding dan ketidaksempurnaan kecil.

Gred karat gred bentuk bentuk pengisi badan auto sehingga ia rata dan campuran dengan panel bersebelahan.

Gred sandpaper gred lebih tinggi memberi tumpuan kepada tekstur permukaan & kelancaran.

Jangan berhenti sehingga seluruh kawasan itu tidak lancar dan rata; ia perlu menggabungkan dengan sempurna dengan permukaan sekitarnya.

Dapatkan bantuan dengan penggunaan DA Sander:

Anda boleh mencapai sebahagian besar penamat dengan cepat dan seragam menggunakan sander DA (tindakan dual). Sander DA mempunyai dua mod pergerakan: sama ada tindakan berputar untuk penghapusan bahan pesat atau pergerakan orbit rawak untuk penamat halus.

Anda perlu berlatih terlebih dahulu menggunakan panel alat ganti lama jika anda tidak biasa menggunakan DA sander.

Sedarlah, walaupun DA sanders mungkin tidak kelihatan bergerak dengan cepat, mereka masih akan mengeluarkan bahan pengisi yang banyak dengan sangat cepat.

Sebaik sahaja anda berpuas hati dengan pembaikan pengisi badan auto anda, gunakan kertas pasir 320-grit untuk membangunkan perimeter visual yang jelas di sekitar kawasan pembaikan keseluruhan.

Anda akan berakhir dengan satu siri cincin yang terbentuk di sekitar kawasan pembaikan, mendedahkan satu kumpulan logam terdedah kira-kira satu inci lebar mungkin, maka band dengan lebar yang hampir sama mendedahkan epoksi-primer, pemburu anjing laut, primer dan cat.

Matlamat anda adalah untuk membangunkan aliran lancar dari permukaan atas badan pengisi badan auto melalui permukaan atas cat baik yang sedia ada.

Ini akan membenarkan penggunaan bahan bawah bawah untuk memadankan tahap yang sama dengan bahan-bahan yang sedia ada di permukaan kereta yang lain.

Kotoran tambahan bahan primer juga akan disandarkan ke titik di mana satu-satunya perbezaan kedalaman antara permukaan yang dicat yang sedia ada dan kawasan pembaikan akan menjadi ketebalan sebenar cat sedia ada.

Anda kemudiannya akan dapat memakai mantel warna akhir dalam ketebalan yang sama dengan keseluruhan cat cat untuk campuran terbaik, warna dan tekstur warna yang sepadan dengan kemasan cat sekitarnya. Proses ini dirujuk sebagai bulu dalam.

DA sander

Membersihkan permukaan pasir sebelum memohon jaket bawah:

Selepas anda menyelesaikan pengamplasan atau pelepasan permukaan, pastikan anda meluangkan masa untuk membersihkannya dengan teliti untuk menghilangkan semua serpihan permukaan.

Kebanyakan pelukis profesional yang profesional akan menggunakan hos udara untuk meniup lapisan mengikat debu yang ditinggalkan dari pengamplasan.

Kemudian mereka akan menggunakan lilin dan penghilang gris untuk membersihkan permukaan dengan teliti. Sekali lagi, sangat penting bahawa anda hanya menggunakan lilin dan penghilang gris yang merupakan sebahagian daripada sistem cat sebenar yang akan anda gunakan.

Hanya melembutkan kain bersih dengan lilin dan remover minyak dan gunakannya untuk membersihkan seluruh permukaan badan di kawasan yang hendak dicat.

Untuk meningkatkan keupayaan membersihkan lilin dan penghilang gris, ikuti kain pembersih lembap dengan lap dari kain lain yang kering dan kering. Kain kering ini akan mengambil residu yang berlarutan dan kelembapan yang meninggalkan permukaan yang bersih dan kering. Sentiasa gunakan kain baru di setiap panel.

Tuala kertas tugas berat sangat baik untuk tujuan ini. Menjadi sisa mereka pasti akan bersih jika mereka tidak terdedah kepada sebarang kotoran. Dengan tuala atau kain yang boleh digunakan semula, anda tidak boleh pasti mereka 100% bersih.

Pelarut ringan dalam lilin & penghilang gris melonggarkan dan menghilangkan zarah-zarah pembalut silikon, minyak, lilin, polish dan bahan lain yang dipenuhi dengan permukaan.

Seterusnya, untuk memastikan permukaan yang super bersih dan kering, pergi ke kemasan dengan pembersih kaca auto selepas lilin dan remover minyak.

Akhir sekali, lap kenderaan ke bawah lagi di gerai cat, sebelum anda mula menyemburkan apa-apa bahan cat, dengan menggunakan kain taktik.