Kesan faktor-faktor yang mempengaruhi Pemungut habuk

- Dec 27, 2018-

Kesan penyingkiran debu beg penapis bergantung pada sepuluh faktor-faktor, yang secara langsung memberi kesan kepada kesan penulenan dan Hayat Penapis beg. Jadi Apakah perkara-perkara sepuluh? Faktor-faktor utama sepuluh yang terjejas


(1) pemilihan beg penapis: beg penapis perlu dibuat untuk tahan Haus dan berasa bahan-bahan yang tahan suhu tinggi, termasuk jarum kain/dirasai, NOMEX, gentian kaca, P84 jarum dirasai, dan sebagainya, mengambil kira ketahanan memakai beg penapis, ketahanan dan suhu yang tinggi. Faktor-faktor seperti kos, industri tembaga secara amnya menggunakan jarum NOMEX dirasai.


(2) kawalan suhu: secara amnya, suhu beg penapis adalah 200 ° C, jadi suhu inlet kemudahan rawatan harus dikawal di bawah 200 ° C. Apabila gas had selepas paip panjang mencapai kotak Pemungut habuk, suhu boleh dikurangkan kepada 200. Di bawah ° C, dalam kes-kes khas, penyejukan air dapat dijalankan, dan sejuk yang dipasang pada paip utama.


(3) pilihan kipas: kipas Draf teraruh mempunyai kesan yang lebih baik daripada penghembus.


(4) pembuangan habuk mekanikal adalah lebih mudah dan bersih daripada habuk manual penyingkiran, tetapi kos pembuangan habuk mekanikal adalah tinggi. Kebanyakan mereka menggunakan kaedah pembuangan habuk pulse.


(5) dingin kebocoran dan rintangan: secara teori menghitung kecekapan penyingkiran debu beg penapis kepada 99%, tetapi ia tidak dapat dicapai dalam pengukuran sebenar, terutamanya disebabkan oleh pengaruh kebocoran udara dan rintangan. Yang mana lebih rendah kadar kebocoran udara, lebih baik habuk penghapusan kesan; ketahanan mempunyai kesan tertentu terhadap kesan pembuangan habuk. Mempengaruhi sering mengosongkan beg penapis, mengurangkan ketahanan, boleh meningkatkan kesan pembuangan habuk.


(6) habuk yang mengumpul hood harus sehampir mungkin ke pembakar, supaya habuk boleh memasukkan Hud lebih mudah, meningkatkan pengumpulan habuk dan mengurangkan pencemaran yang disebabkan oleh pelepasan tidak teratur.


(7) penyelenggaraan peralatan: beg peralatan dan kain mudah rosak dan perlu dibaiki dan diganti dalam masa.


(8) aliran udara kelajuan: di bawah kelajuan aliran udara 1 ~ 3 m/s, kesan pembuangan habuk adalah yang terbaik, dan kelajuan angin am dikawal 2 ~ 4 m/s.


(9) penapisan kawasan: lebih besar kawasan penapisan, semakin tinggi habuk penyingkiran keberkesanan, tetapi kos akan meningkat dengan sewajarnya. Oleh itu, isipadu udara hendaklah dikira lebih awal, dan kemudian model Pemungut habuk yang sesuai perlu dipilih.


(10) pembuangan habuk sekolah menengah: Dewan pemendakan yang dipasang di hadapan kotak Pemungut habuk untuk pembuangan habuk menengah borang. Dewan pemendakan menghilangkan sebahagian besar zarah debu, merendahkan suhu dan mengurangkan tekanan pada precipitator tersebut.