Car Sanders: Panduan

- Mar 12, 2019-

Ketika datang ke sanders untuk kereta, ada banyak pilihan untuk dipilih. Menavigasi pelbagai jenis sanders boleh menakutkan, terutamanya jika anda tidak pasti apa yang perlu dicari.

Di sini di Auto Body Toolmart, kami menyimpan banyak pilihan sanders untuk memenuhi apa-apa keperluan. Sama ada anda sedang mencari sander yang akan memberikan banyak kuasa atau sesuatu untuk mencapai sudut dan crank yang rumit, kami pasti mempunyai alat yang tepat untuk keperluan anda.

Dalam artikel ini, anda akan mempelajari beberapa jenis sanders yang tersedia, termasuk:

Sanders orbit
Sanders garisan lurus
Sanders tali pinggang
Detail sanders (mini sanders)

Apa itu Sander?


Sander adalah alat yang digunakan untuk melicinkan permukaan kenderaan sebelum melukis. Sanders berguna untuk pelbagai tugas, termasuk mengeluarkan cat lama dan varnis, mengeluarkan karat, buffing, dan menggilap.

Terdapat beberapa jenis sanders yang ada. Sesetengah kereta sanders adalah serba boleh dan berguna untuk pelbagai tujuan, sementara yang lain lebih khusus. Mempunyai pelbagai sanders di kedai atau garaj anda akan memastikan anda sentiasa mempunyai alat yang sesuai untuk pekerjaan tersebut.

Jenis Sanders Kereta (Air Sanders)
Terdapat dua jenis utama sanders untuk kereta: sanders udara dan sanders tangan. Kami akan memberi tumpuan khusus kepada penumpang udara dalam artikel ini.

Sander orbit
Orbital Sander dan Orbit

Sanders orbit adalah sanders udara yang kuat yang sesuai untuk kerja persediaan cahaya, seperti tepi pelurus dan mengepit kot lama cat. Seperti namanya namanya, pad memerah yang kasar bergerak dalam gerakan orbit.

Sanders orbital jatuh ke dalam dua kategori: orbit orbit orbit sanders. Sanders orbit mempunyai pad pengepungan berbentuk segi empat yang sempurna untuk menjangkau sudut, manakala sanders orbit secara rawak mempunyai pad pengikat bulat yang menyampaikan lebih banyak kuasa. Terdapat juga sanders jitterbug, yang bergetar berbentuk segi empat tepat atau air mata yang berbulu dalam corak jitterbug, dan sanders cakera, yang mempunyai cakera bulat yang berputar secara orbit.


Garis lurus sander
Sanders Straightline

Sander garis lurus berfungsi seperti papan pengamplasan, tetapi dengan lebih banyak kuasa. Oleh sebab itu, ia boleh menyerap kawasan permukaan yang besar dalam tempoh yang sangat singkat, menjadikannya alat penting untuk setiap kedai tubuh.

Sanders garis lurus serasi dengan pelbagai bahan, termasuk logam lembaran, gentian kaca dan keluli. Mereka sesuai untuk permukaan yang besar, rata dan pengisi badan yang melicinkan.

Top Straightline Sanders: Hutchins Hustler Straight Line Sander - 2000 dan Viking Dual Piston Straight Line Sander


Belt Sander

Seperti namanya, sander tali pinggang menggunakan tali pinggang yang kasar ke permukaan pasir. Kerana mereka sangat agresif, sanders tali pinggang sangat bagus untuk mengeluarkan kemasan lama dan meratakan permukaan kasar. Mereka juga sesuai untuk mengeluarkan kimpalan tempat, mengisar logam keras dan memoles logam lembut.

Kerana mereka sangat berkuasa, penjagaan tambahan perlu dilakukan apabila menggunakan sander tali pinggang.


Detail sander / sander Mini
Aircat Detail / Mini Sander

Sander terperinci, juga dikenali sebagai sander mini, adalah sejenis sander yang direka untuk menyerap pasir, ruang kecil. Sanders ini biasanya mempunyai pad pengikat berbentuk segitiga atau teardrop yang sesuai untuk mengatasi kawasan yang sukar dicapai. Walaupun anda tidak boleh menggunakannya seperti orbital, garis lurus atau tali pinggang sander, bijak untuk melabur dalam sander terperinci sekiranya anda perlu pasir mana-mana sudut atau tepi.


Yang patut anda gunakan?
Dengan begitu banyak sanders untuk dipilih, mencari tepat alat yang tepat untuk pekerjaan itu boleh menakutkan. Adalah lebih baik untuk menyimpan kedai anda dengan pelbagai sanders, terutamanya keperluan seperti orbit rawak, sanders orbit dan tali pinggang.