5 Perkara Yang Harus Anda Ketahui Mengenai Pengawetan IR

- Mar 06, 2019-

Kami baru-baru ini menerima beberapa pertanyaan dari detailer di seluruh Amerika Syarikat mengenai pengawetan inframerah untuk salutan nano. Walaupun inframerah umumnya merupakan topik yang sangat membosankan jika anda bukan saintis, kami akan membiasakannya dengan mengalaminya dalam konteks perincian kereta.

Untuk memulakan, kita harus memberi takrif asas inframerah sebagai konsep. Inframerah (IR) adalah sejenis radiasi yang merupakan sebahagian daripada spektrum elektromagnetik. Ia adalah satu cara di mana haba dipindahkan dan boleh dirasakan tetapi tidak dilihat oleh manusia. Apa-apa pun yang mempunyai suhu menyinarkan radiasi inframerah, walaupun ais kiub. Adakah anda membaca? Malah kiub ais memancarkan IR. Bukankah itu COOL? (Tidak, tidak) Bagaimanapun, mari masuk ke dalamnya.

1. Apabila anda memerlukan IR:
Sekiranya anda bekerja atau memiliki kedai badan, anda mungkin sudah mempunyai IR kerana ia digunakan untuk menyembuhkan cat semasa dicat semula. Bagi anda yang memiliki atau bekerja di kedai-kedai peruncitan yang profesional, atau orang-orang yang melakukan perincian telefon bimbit, anda tahu betapa tertekannya apabila jadual anda dibungkus dan anda merasakan anda tidak mempunyai cukup masa untuk menyelesaikan segala-galanya. IR berguna apabila anda menghadapi tenggat waktu kerana ia mempercepat proses pengawetan. Semakin cepat pengawetan, semakin kurang masa disediakan untuk kerosakan yang disebabkan oleh persekitaran pengawetan.

2. Ketahui jenis IR yang anda perlukan:

Jadi, mungkin anda seorang perincian dengan banyak pelanggan (pergi!) Dan anda ingin melabur dalam lampu IR untuk membantu menjaga kereta bergerak dengan cepat. Anda pasti tahu apa jenis lampu inframerah yang anda mahu dapatkan.

Salutan Nano Hidrofobik untuk Kereta
Terdapat 3 jenis inframerah, semuanya boleh disalurkan melalui lampu: gelombang panjang, gelombang sederhana, dan gelombang pendek. Gelombang panjang adalah paling kurang efisien. Kita tidak perlu bercakap mengenainya kerana ia tidak relevan dengan industri kita. Gelombang IR gelombang sederhana adalah baik untuk menyembuhkan salutan pada permukaan mudah seperti tudung dan bumbung. Gelombang pendek adalah IR yang paling berkesan untuk diperinci kerana ia menyembuhkan lapisan yang paling cepat. Ia kuat seperti heck dan boleh digunakan pada bentuk kompleks seperti perumahan sisi cermin dan kawasan fascia yang lebih rendah.

3. Ketahui nombor:
Kami menggunakan lampu IR daripada Automotif Infratech.
Kami mempunyai lampu kecil yang berharga kira-kira $ 200 (KJ-20) yang kami gunakan secara berterusan.

Kami juga mempunyai yang besar yang menjangkau sekitar $ 2300 (KJ-60H) yang kami gunakan kurang kerap. Kedua-duanya adalah gelombang pendek. Kami menggunakannya untuk menyembuhkan salutan nano seperti Resin Nano kami. Lampu besar meliputi kawasan 4 'oleh 6' dan boleh digunakan untuk menyembuhkan permukaan yang lebih tinggi seperti bumbung SUV. Anda juga boleh menyesuaikan kitaran haba pada KJ-60H.

Jujur, anda mungkin tidak memerlukan yang besar. Ia mahal dan mengambil sejumlah ruang yang cukup, sementara lelaki kecil melakukan pekerjaan yang baik dan mudah tucks ke sudut ketika tidak digunakan.

4. Anda tidak memerlukannya untuk menyembuhkan lapisan pada cat matte:
Oleh itu, kita adalah pakar-pakar matte, kita perlu memasukkan beberapa info untuk pencinta matte rakan-rakan kita. Sudah tentu pengawetan IR digunakan semasa proses melukis kereta matte, tetapi ia tidak semestinya tidak perlu digunakan untuk aplikasi salutan. Mengapa anda menggunakan salutan nano berkilat pada kereta matte? Awak tidak!
Anda hanya akan menggunakan sehelai khusus matte untuk melelapkan kenderaan tanpa bersuara anda.
Sealant matte yang padat akan menyatukan serta-merta.

5. Pastikan anda memerlukannya sama sekali: Nano Coating Curing di Tesla Hood
Anda tidak perlu lampu IR. Kebanyakan pelapis direka untuk menyembuhkan secara teratur, dengan masa. Perlu diketahui bahawa lapisan berlainan iklim mempunyai pelbagai cara. Pengawetan IR bukanlah akhir semua untuk aplikasi salutan, itu hanya tambahan kemas untuk kedai detailing yang sudah efisien. Juga, kebanyakan kedai mempunyai kawasan pengawetan yang ditetapkan untuk mengelakkan kerosakan. Jika anda tidak mempunyai kawasan seperti ini, cuba buat satu. Jika anda seorang pengeteri mudah alih, ia mungkin tidak membuat banyak rasa untuk menjejaki sekelompok lampu.

Pemikiran Akhir
Jika anda menggunakan IR, pastikan anda telah membuat penyelidikan anda; pastikan anda memerlukannya. Jika anda sudah menyalut kereta tanpa itu dan anda suka hasilnya, jangan risau. Jika anda mempunyai tarikh akhir yang ketat, jika anda mempunyai pelanggan yang meminta IR menyembuhkan untuk lapisan mereka, atau jika anda hanya mahu mempunyai lampu IR di kedai anda, pergi untuk itu. Melabur terlebih dahulu dalam model yang lebih kecil dan pastikan ia sama ada panjang gelombang sederhana atau pendek. Akhir sekali tetapi sudah tentu tidak semestinya, dan sudah tentu anda semua sudah tahu ini kerana anda pakar, tidak pernah PERNAH menggunakan IR berhampiran dengan sesuatu yang mudah terbakar. Jadilah selamat di luar sana dan dapatkan ubat anda!