Apakah perbezaan antara gelombang pendek, gelombang sederhana dan tenaga inframerah intensiti tinggi?

- Mar 07, 2019-

Apakah perbezaan antara gelombang pendek, gelombang sederhana dan tenaga inframerah intensiti tinggi?

Tidak seperti pesaing inframerah lain, Infratech mengkhusus dalam, mengeluarkan dan menjual semua tiga jenis unit inframerah elektrik. Inframerah gelombang pendek, juga dikenali sebagai pemancar halogen, tungsten, emisi T3 atau nama dagang Infratech, "Iridium", adalah pilihan pemanasan terpanas dan paling cepat. Pilihan ini mempunyai teknologi pemanasan yang paling canggih. Ia dicirikan oleh panjang gelombang haba yang lebih sempit dengan output spektral puncak yang jatuh kira-kira dalam julat 1.3 mikron, hanya selepas cahaya yang kelihatan. Hampir semua pemancar gelombang pendek akan beroperasi pada kira-kira 3,500 darjah. Teknologi ini menghasilkan cahaya putih yang cerah yang dapat ditapis untuk mengurangkan silau, tetapi masih dapat menimbulkan keterlihatan. Unit pemanasan gelombang pendek adalah "segera" dan mempunyai ketumpatan watt yang lebih tinggi setiap inci panjang pemancar.

Unit gelombang sederhana, atau unsur-unsur kuarza tiub, pada amnya dianggap sebagai nilai yang lebih baik dan meliputi kawasan yang lebih besar dengan haba pada kos yang lebih rendah. Unit pemanasan ini mempunyai output puncak dalam julat 2.3 mikron. Dengan teknologi ini, elemen pemanasan beroperasi pada kira-kira 1,600 darjah Fahrenheit, dan akan menghasilkan cahaya oren yang membosankan apabila beroperasi yang menghasilkan cahaya yang paling ketara. Unit gelombang sederhana kurang peka warna, ciri yang menawarkan suhu panel yang lebih konsisten dan masa sembuh antara cahaya dan gelap berwarna selesai. Masa pengeringan mungkin antara satu hingga lima minit lebih lama daripada pemanas gelombang pendek, bergantung kepada saiz kawasan dan bahan yang sembuh.

Inframerah intensitas tinggi adalah istilah Infratech yang digunakan untuk menggambarkan unit gelombang sederhana yang menawarkan kepadatan watt yang lebih tinggi berbanding kawasan yang dilindungi. Unit intensiti tinggi Infratech umumnya akan menawarkan masa pengeringan yang lebih cepat dan boleh mencapai suhu yang lebih tinggi daripada unit gelombang sederhana standard.

Suhu apa yang akan mencapai inframerah pemanas?
Terdapat beberapa pertimbangan yang boleh menjejaskan suhu produk akhir. Standard Infratech mudah alih / industri pengawetan lampu direka untuk mempercepat pengawetan mana-mana salutan cecair yang akhirnya akan udara kering sendiri. Apabila digunakan antara 18 "dan 36" dari permukaan substrat pengeringan, pemanas Infratech pada umumnya akan mencapai suhu sasaran dari 140 ° F hingga 200 ° F. Varians ini bergantung kepada pelbagai faktor, termasuk model pemanas sebenar, saiz kawasan dikeringkan, jisim produk relatif kepada kawasan permukaan, jarak pemanas dari produk, masa pendedahan dan keadaan ambien.

Adakah pemanas Infratech menyembuhkan lapisan serbuk?
Infratech mengeluarkan hanya satu siri lampu mudah alih khusus untuk aplikasi salutan serbuk. Unit KJ-20A dan KJ-20B kami perlu diposisikan 2 "- 6" dari permukaan untuk disembuhkan, dan perlu dipantau dengan teliti untuk memastikan bahagian itu dapat mencapai suhu pengawetan yang dikehendaki. Lampu yang lebih kecil seperti SRU-1615 dan SRU-1615-HT juga telah digunakan untuk menyembuhkan serbuk pada bahagian kecil, nipis, ringan. Akhirnya pengguna akhir untuk menentukan sama ada lampu pemanasan mereka sesuai digunakan untuk aplikasi khusus, dan sama ada keadaan kedai menyokong penggunaan ini.

Berapa lama akan mentol yang terakhir?
Mentol untuk kedua-dua Infratech elemen gelombang pendek dan sederhana dinilai selama 5,000 jam. Biasanya kedai akan mencapai 5-10 tahun penggunaan berterusan, bergantung kepada keadaan. Ia adalah lebih biasa bagi mentol untuk dipecahkan kerana penanganan yang tidak betul daripada itu untuk mereka benar-benar gagal. Atas sebab ini, lampu Infratech - terutamanya unit gelombang pendek - tidak boleh dipindahkan atau dilancarkan semasa unit panas atau beroperasi. Untuk memperluaskan kehidupan mentol, lampu juga tidak boleh digunakan dalam kedudukan menegak melainkan jika ia benar-benar perlu (pada unit yang membolehkan kedudukan menegak). Filamen halus dalam gelombang pemancar gelombang sensitif terhadap getaran dan boleh lebih mudah rosak dengan menggulung pada permukaan yang tidak rata.

Adakah lampu Infratech mencipta sebarang masalah UV atau keselamatan yang berbahaya?
Unit gelombang sederhana Infratech tidak mengeluarkan tenaga UV yang boleh diukur. Infratech iridium, atau unit gelombang pendek memancarkan UV dalam kuantiti yang sangat kecil. Apabila bekerja berdekatan dengan unit gelombang pendek, pekerja harus sentiasa menggunakan perlindungan mata yang sesuai, untuk mengelakkan keletihan mata atau kerengsaan dari silau terang. Pengendali yang terdedah kepada haba perlu mengambil langkah berjaga-jaga yang sama seperti yang digunakan apabila bekerja berhampiran mana-mana ketuhar atau peralatan dengan permukaan yang panas.

Adakah Infratech menawarkan produk dengan voltan selain 120 V atau 240 V?
Ya. Kami menawarkan voltan ganti untuk unit gelombang sederhana, termasuk pilihan tunggal dan tiga fasa pada beberapa model. Unit 208, 277 dan 480 volt adalah yang paling biasa diminta. Pemancar gelombang pendek Infratech hanya boleh didapati dalam konfigurasi 120 dan 240 V. Unit iridium kami yang lebih besar akan beroperasi pada kuasa 208 V, tetapi tidak akan menghasilkan output haba yang dinilai penuh.

Adakah teknologi inframerah berfungsi pada gentian kaca, aluminium, atau bahan lain?
Haba panas inframerah berfungsi untuk mempercepat pengeringan hampir semua bahan yang secara semula jadi kering sendiri. Dengan substrat ketumpatan yang berlainan, termasuk keluli, aluminium, kayu, gentian kaca atau plastik, masa pemanasan akan berbeza-beza, tetapi keputusannya dapat dibandingkan. Pada bahan yang ringan atau nipis, mungkin perlu program pemanasan unit untuk beroperasi pada suhu yang lebih rendah, atau menempatkan pemanas pada jarak yang lebih besar untuk mengelakkan terlalu panas substrat.