Apakah cat semburan badan kereta

- Feb 22, 2019-

Permukaan cat sebenarnya mempunyai empat lapisan struktur sebelum kereta meninggalkan kilang. Lapisan elektroporetik, lapisan lapisan tengah, lapisan pernis warna dan lapisan varnis adalah fungsi empat lapisan cat:
Lapisan elektroforetik: Melekat secara langsung ke plat logam kereta, mempunyai perlindungan anti-karat untuk badan, dan memberikan persekitaran yang baik untuk lapisan tengah.

Lapisan sederhana: Dilekatkan pada lapisan electrophoretic, melindungi lapisan electrophoretic dari kerosakan sinar ultraviolet, dan menguatkan perlindungan anti-karat seluruh badan kereta. Juga menyediakan persekitaran lekatan yang baik untuk lapisan lacquer warna.

Lapisan cat: Dilampirkan kepada lapisan tengah untuk meningkatkan lagi perlindungan anti-karat badan kereta dan memaparkan warna. Pelbagai warna yang kita lihat adalah apa yang menunjukkan lapisan cat warna.

Lapisan varnis: Dipadankan dengan lapisan cat warna, mengukuhkan lagi perlindungan anti karat badan kereta, dan melindungi lapisan cat dari calar kecil, membuat warna lebih lancar dan melambatkan fenomena pudar.

Selepas cat semburan selesai, maka perlu menggunakan lampu pemanas untuk penaik cat. Fungsi utama adalah untuk mempercepat pengeringan lapisan cat dan meningkatkan lekatan antara lapisan cat.
Oleh itu, kesan asalnya bukan hanya bahan mentah, tetapi juga hasil komprehensif proses penyemburan semburan dan persekitaran bengkel yang menyokong.