Cat Curing Lights: Meningkatkan Keputusan, Menghemat Masa & Mengurangkan Kos

- Mar 06, 2019-

Anda mungkin pernah mendengar frasa "masa adalah wang" berpuluh-puluh kali - tetapi jika anda boleh melukis kereta dalam masa yang kurang, minit-minit yang disimpan itu menambah dan jumlah wang yang sama di dalam poket anda. Walaupun anda tentu tidak mengawasi pengawetan cat kereta anda, anda perlu menunggu seketika di antara kot. Dan semakin lama cat itu diambil untuk menyembuhkan atau mengeringkan, semakin tinggi risiko habuk atau bahan cemar lain merosakkan penamat.

Sama ada anda pemilik kedai yang cuba meningkatkan hasil atau hobi automatik mencari keputusan yang lebih baik, pertimbangkan untuk menambah lampu menyembuhkan cat inframerah (IR) ke kotak peralatan anda.

Anda tidak perlu memecahkan bank sama ada - anda boleh menambah lampu IR berkualiti tinggi ke kedai anda

Manfaat Lampu Pengawet Cat IR Kereta
Kelajuan: 50-90% Lebih cepat

Haba IR dengan ketara mengurangkan jumlah masa yang diperlukan untuk semua kemasan pengeringan udara seperti primer, kot asas, kot atas, pengisi dan gentian kaca. Masa pengeringan berbeza-beza bergantung kepada jenis penamat, suhu dan kelembapan, tetapi anda boleh mengharapkan cat kering 50 hingga 90 peratus lebih cepat dengan lampu pengawetan cat IR (daripada pengeringan udara sahaja).
Anda perlu mengkaji semula lembaran data rumusan khusus anda untuk mendapatkan beberapa idea tentang berapa lama cat akan digunakan untuk menyembuhkan, tetapi untuk memberi contoh: beberapa lampu akan menyembuhkan cat berasaskan air dalam masa tiga minit! Lebih banyak pada cat kereta menyembuhkan kali kemudian.
Fleksibel untuk Semua Jenis Cat Automotif

Lampu boleh digunakan dengan cat automotif berasaskan pelarut dan berasaskan air / air. Cat Waterborne menjadi norma kerana peraturan alam sekitar, tetapi lebih sensitif kepada perubahan kelembapan dan suhu. Haba IR membantu mengelakkan masa pengeringan perlahan yang boleh merosakkan kerja cat waterborne.
Kos Tenaga Dikurangkan

Lampu menyembur cat IR menjimatkan tenaga untuk beberapa sebab. Pertama, lampu boleh diletakkan tepat di mana kemasan basah adalah, tanpa pemanasan kawasan atau permukaan yang tidak perlu.
Kedua, mereka tidak memerlukan lampiran mahal untuk memerangkap dan merundingkan haba.
Keputusan yang lebih baik:

Lampu IR meningkatkan hasil dengan menghapuskan keperluan aliran udara. Dengan tiada aliran udara, risiko merosakkan penamat dengan zarah udara berkurangan.
Gelombang IR menembusi permukaan selesai dan kering dari dalam keluar pada suhu yang lebih tinggi, yang mengakibatkan kurang kulit oren, lekatan yang lebih baik dan gloss yang lebih tinggi.
Selamat, Bersih dan Tenang

Lampu pengawetan cat IR tidak memancarkan ekzos, ozon, karbon monoksida, oksida nitrogen atau pelepasan toksik lain, tidak seperti peralatan gas, diesel dan propana. Ini bermakna persekitaran kerja segera anda lebih bersih, lebih selamat dan lebih tenang, serta persekitaran keseluruhan.
Gelombang Menengah vs Lampu Gelombang Gel UV IR
Ingat lebih awal apabila kita bercakap tentang cahaya IR? Gelombang tenaga IR adalah sama ada panjang, sederhana atau gelombang pendek dan setiap penawar jenis cat sedikit berbeza. Lampu gelombang IR panjang adalah terbaik untuk permukaan pemanasan seperti makanan di dapur restoran atau lampu panas di bilik mandi anda. Ia tidak sesuai untuk menyembuhkan cat kereta kerana ia tidak menembusi permukaan.

Gelombang Menengah vs Lampu Gelombang Gel UV IR
Infratech IR

Gelombang gelombang IR sederhana adalah sesuai untuk pengeringan dan menyembuhkan kemasan automotif kerana mereka menembusi permukaan dan memanaskan substrat terlebih dahulu. Jika permukaan kering sebelum substrat (seperti dalam haba konvensional tradisional), pelarut boleh "pop" keluar dan membuat kawah. Dengan pemanasan dari dalam, pelarut cat ditolak ke udara sementara permukaannya masih basah, menghalang kawah.

Sistem gelombang sederhana adalah terbaik untuk pengeringan dan menyembuhkan kawasan yang lebih besar dan menawarkan pengedaran haba yang seragam. Mereka datang dalam pelbagai saiz dan watt.

Peringkat pertama seperti Infratech Quartz Single Curing Lamp menggunakan 1500 watt dan meliputi kawasan 2 'x 3', sesuai untuk ruang kecil dan pembaikan.

Sekiranya anda memerlukan sesuatu yang lebih besar, periksa Inframerah Quartz Dual Curing Lamp ini, yang menggunakan dua kepala 1500 watt dan meliputi kawasan 3'x4 '.

Shortwave IR Paint Curing Lamps
Infratech IR

Seperti IR gelombang sederhana, cahaya IR gelombang pendek menembusi permukaan dan memanaskan dari dalam. Selalunya menggunakan unsur pemanasan halogen, lampu IR gelombang pendek menjadi panas dan menembus lebih cepat daripada gelombang sederhana.

Lampu IR pendek gelombang pendek adalah yang terbaik untuk pembaikan tempat yang kecil dan fokus. Infratech membuat Lampu Titik Mudah Alih Berkelajuan Tinggi Intensiti Tinggi yang menggunakan unsur halogen 1,000 watt dan mempunyai lengan lanjutan 14 "untuk kedudukan yang tepat. Ia juga boleh dipasang secara mendatar atau menegak.

Pilihan yang lebih berkuasa ialah 1,650 watt Infratech Speed Ray 2 Curing Lamp yang meliputi kawasan 3'x4 'dan menawarkan kilat kilat cepat (lihat di bawah).

Mengendalikan Suhu Lampu Pengawetan IR IR
Banyak lampu IR menawarkan 60 minit pemasa, yang secara automatik mematikan unit itu untuk menjimatkan tenaga dan mengelakkan berlebihan. Lampu juga boleh diposisikan secara menegak atau mendatar dan mempunyai reflektor terbina dalam untuk pengagihan haba seragam. Kebanyakan boleh disesuaikan dengan ketinggian 6 'untuk menyembuhkan tudung dan garisan bumbung.

Walaupun setiap lampu, temp udara, kelembapan dan kerja cat berbeza, garis panduan umum bermula dengan meletakkan lampu 24 "- 30" dari permukaan basah. Lampu boleh mencairkan plastik dan menyebabkan cat melepuh jika digunakan dengan tidak betul! Apabila anda memperoleh pengalaman, anda boleh memindahkan lampu ke jarak 18 ".