Cara Menggunakan Sponges Sanding

- Mar 12, 2019-

Kertas pasir adalah jisim pertama yang dihasilkan pada tahun 1834, tetapi tarikh kembali ke China pada awal abad ke-13. Sama seperti pasir, sanding sponges digunakan untuk melicinkan kisi atau tekstur objek. Tahap grit dari span pengamplasan akan berubah dari denda ke grit yang sangat kasar. Pembungkusan span diperbuat daripada blok busa yang dibalut dengan kertas pasir di semua empat sisi. Blok boleh digunakan untuk permukaan pasir rata dan kontur semasa basah atau kering. Tekan sanding akan dilupuskan selepas beberapa kegunaan, atau apabila tidak lagi tekstur pada blok.

Langkah 1

Tentukan jenis blok sanding yang diperlukan. Bahan pembungkusan span mengempang akan membaca tahap grit dari span. Memahami semakin tinggi bilangannya, semakin halus penamatnya. Cari span basah / kering yang boleh digunakan pada permukaan kayu, plastik dan logam. Kenali permukaan yang berbeza memerlukan blok pengamplasan yang berbeza-walaupun kebanyakan blok pengamplasan basah / kering dan akan berfungsi pada semua permukaan. Baca label pembungkusan untuk memastikan anda telah memilih blok yang betul.

Langkah 2

Memakai peralatan keselamatan. Sebelum memerah, pakai topeng keselamatan untuk mengelakkan menghirup zarah udara kecil. Pakai bahan keselamatan tambahan seperti perlindungan mata dan sarung tangan, jika dikehendaki.

Langkah 3

Pasir ke arah bijian. Mulailah dengan pengisaran berat ke medium-grit, dan selesaikan dengan sapuan halus atau ringan. Sentiasa lap dan bersihkan objek dengan baik selepas memerah; Cat dan bahan lain tidak akan berpegang pada permukaan salutan debu.

Langkah 4

Basahkan penampan span dengan air untuk mengurangkan habuk dan serpihan. Pas span mengempelas ringan di atas permukaan untuk penamat yang halus dan sederhana. Hancurkan kemasan untuk menghilangkan tekstur dan permukaan kasar. Bilas span di sinki jika ia mula menyumbat.