Cara Membuat Kereta sebelum Melukis: Keratan, Pengamplasan, Priming dan Memilih Cat Kanan

- Mar 08, 2019-

Apabila datang untuk melukis kereta, mana-mana profesional automotif akan memberitahu anda perkara yang sama: semuanya dalam persiapan. Sama ada anda membaiki cip atau menyembur semula keseluruhan kereta, menyiapkan cat adalah sama pentingnya dengan menggunakan cat, dan memainkan peranan yang besar dalam kualiti keputusan akhir.

Untuk membantu anda mempersiapkan diri seperti pro, kami akan membimbing anda melalui beberapa petua berguna untuk memotong, mengempelas, menyemai dan memilih cat yang tepat untuk melihat kereta anda yang baru, dengan petua dalaman untuk memberikan kereta anda penamat yang benar-benar profesional.

Pemotongan
Apa pemotongan?

Keratan menggunakan sebatian kasar untuk menghilangkan lapisan cat nipis. Pemotongan boleh dilakukan sebagai langkah persiapan sebelum anda menggunakan cat atau selepas itu untuk menggabungkan cat baru ke dalam lama. Terdapat pelbagai jenis kompaun, masing-masing dengan kuasa pemotongan yang berbeza. Pastikan anda memilih yang sesuai untuk kerja - jika anda tidak pasti, tanya di kedai.

Cara Memohon Kompaun Keratan untuk Kereta Anda

Sebelum anda memulakan proses memohon sebatian pemotong, pastikan untuk mengetuk kawasan sekitarnya, terutamanya jika anda menggunakannya dengan mesin. Ia boleh mendapatkan seluruh tempat, jadi kerja pintar; pakai pakaian atau pakaian lama, cermin mata keselamatan, sarung tangan dan tutup apa sahaja yang anda tidak mahu dibersihkan selepas itu.

Menggunakan kain bersih, gunakan sebatian dalam gerakan bulat dengan tangan. Kawasan yang lebih besar mungkin terlalu besar untuk dilakukan oleh diri sendiri, jadi dapatkan pemutar orbital dengan pad yang sesuai. Tonton tekanan anda dan pastikan anda menjeda setiap saat dan kemudian untuk memeriksa kawasan yang baru sahaja dirawat.

Petua Insider

Apabila anda mula-mula mula ada percubaan dan kesilapan yang baik - jadi bersabar dan bertenang.
Sentiasa berhati-hati untuk memindahkan sebatian di sekitar; perbelanjaan terlalu lama di satu kawasan boleh memanaskan cat dan membakarnya, mencipta lebih banyak kerosakan.
Menyembur air di permukaan akan menyejukkan cat ke bawah dan membantu memindahkan sebatian ke permukaan.


Pengamplasan
Apa itu Sanding?

Mengempelas menghilangkan lapisan atas cat kereta anda dengan menggunakan bahan yang kasar.

Salah satu bahagian yang paling penting dalam penyediaan cat, ia sangat bernilai melabur masa untuk melakukannya dengan tepat untuk hasil profesional. Bergantung pada pekerjaan, pengamplasan boleh dilakukan dengan menggunakan kertas pasir atau sander orbit elektrik, dan Anda perlu menggunakan gred kertas yang berbeza bergantung pada tugasnya.

Bagaimana Pasir Industri Tubuh anda

Sekiranya anda merancang untuk melepaskan cat dari kerja badan kereta, gunakan kertas 1,200-grit atau pad pengikat untuk menghapuskan kot dan cat dengan cepat. Untuk mengelakkan sakit kepala untuk mencocokkan cat yang anda mahu memohon pada cat sedia ada di dalam kereta, anda perlu mengeluarkan primer dan mendedahkan logam terdedah. Cat di atas kereta lama mungkin tidak serasi dengan cat berasaskan air moden dan kot gel. Lebih baik untuk selamat daripada maaf - lakukan dengan betul dan buat sekali.

Anda akan mahu memastikan tiada bintik-bintik berkilat kekal pada badan kereta, jika tidak primer dan cat tidak akan melekat. Ini mungkin proses yang panjang, tetapi ia berbaloi untuk mendapatkan hasil yang betul.

Petua Insider

Sebagai alternatif, jika anda tidak perlu mengecilkan permukaan sepenuhnya dan melakukan pembaikan segera atau menyentuh, kelancarkan permukaan menggunakan 2,000 - 2,500 grit kertas basah dan kering.
Tekan ringan untuk mengeluarkan calar cahaya kecil dalam kot warna dan jaket yang jelas dengan cepat.


Priming
Apa itu Priming?

Langkah penting dalam lukisan permukaan logam, dan satu yang perlu anda lakukan sebelum memohon apa-apa kot atau warna atas, menyerapkan segel permukaan dan mewujudkan penghalang perlindungan, mewujudkan permukaan yang sesuai untuk cat warna cat untuk melekat. Primer pembina yang tinggi mengandungi pepejal yang tinggi yang membantu melicinkan sebarang ketidaksempurnaan pada logam terdedah.

Bagaimana untuk Melukis Kereta Sebelum Anda Melukis

Sentiasa memilih buku asas automotif berkualiti tinggi yang dibangunkan untuk digunakan pada permukaan logam, dan pastikan kawasan yang anda merancang untuk cat dibersihkan dengan teliti sebelum anda memulakan. Biasanya, anda perlu memohon dua atau lebih lapisan primer untuk memastikan logam terdedah sepenuhnya. Sekiranya anda mengecat plastik, anda memerlukan buku asas plastik tertentu.

Sama ada cara, pastikan anda telah menutup kawasan yang anda tidak lukisan, dan pita ke bawah mana-mana tepi dengan pita pelekat. Adakah ia kering dan ringan di luar? Ini adalah keadaan puncak penyebuan.

Jika anda melakukan proses di dalam bangunan, tutup perlindungan mata, topeng habuk dan pastikan kulit terkena. Sapukan buku asas secara merata ke kawasan-kawasan yang memerlukan lukisan, dan tunggu ia kering.

Petua Insider

Jeda dan periksa kawasan tersebut. Ini adalah masa yang sesuai untuk mengambil stok keadaan dan bersenam jika ada persiapan permukaan lebih lanjut, seperti pengamplasan, perlu dilakukan. Anda dapat dengan jelas melihat sebarang ketidaksempurnaan permukaan apabila primer telah dikeringkan. Jangan seketika atau tergesa-gesa peringkat ini.
Keluarkan sebarang benjolan atau patch kasar dengan menyusun kembali kawasan tersebut. Bersihkan dan memohon semula primer. Adalah normal untuk mengulangi tahap ini beberapa kali untuk mendapatkannya dengan betul.


Memilih Cat Kanan
Sama ada anda melukis kereta anda warna yang sama sekali berbeza, atau sepadan dengan cat yang sedia ada, anda perlu teduh yang betul. Tidak pasti apakah warna yang betul untuk kereta anda? Holts Paint Match Pro membuat perkara mudah.

Menggunakan alat perlawanan pint pintar kami, pin-point cat yang betul untuk kereta anda berdasarkan pada pengilang, warna dan tahun pendaftarannya. Dengan lebih daripada 8,000 pertandingan warna kenderaan merentas julat, cari cat yang sesuai untuk cat kereta anda dalam masa beberapa minit.

Sebaik sahaja anda telah memilih warna yang betul, lihat panduan langkah demi langkah kami untuk melukis logam di sini.

Dari pekerjaan yang paling kecil hingga makeover utama, di Holts, kami mahu kereta anda cari dan berjalan dengan yang terbaik. Untuk mengetahui lebih lanjut, dan melihat rangkaian produk kami yang lengkap, lawati laman utama.