Bagaimana pembersih vakum berfungsi

- Dec 27, 2018-

Prinsip kerja pembersih vakum adalah bahawa motor pembersih vakum berputar pada kelajuan tinggi, dan udara disedut dari port sedutan untuk menghasilkan vakum tertentu. Debu itu melepasi berus tanah, muncung, pemegang, hos, dan paip sedutan utama untuk memasuki beg penapis habuk di dalam habuk habuk dan debu dibiarkan dalam habuk. Dalam beg penapis habuk, udara yang ditapis memasuki motor melalui lapisan penuras. Penuras ini adalah penghalang perlindungan yang menghalang beg debu daripada merosakkan debu dan menghisap ke dalam motor. Udara memasuki motor mengalir keluar melalui motor, disebabkan oleh berus karbon berterusan dalam motor yang berjalan. Pakai, tambah penapis sebelum mengalir keluar pembersih vakum.


Lebih halus bahan penapis, pembersih udara bersih, tetapi lebih buruknya kebolehtelapan udara, yang mempengaruhi jumlah udara yang dikeluarkan oleh motor dan mengurangkan kecekapan pembersih vakum. Tetapi bagi pengguna, keselesaan dan kebersihan adalah atasan.


Ia mempunyai kebolehtelapan udara yang rendah dan oleh itu tidak diperkuat untuk meningkatkan kebolehtelapan udara. Beberapa bahan penapis ini juga boleh dibasuh berulang kali. Mana-mana bahan penapis mempunyai "nyawa", iaitu, micropores bahan penapis telah disekat oleh zarah kecil habuk selepas penggunaan jangka panjang. Oleh itu, beg debu kertas adalah ideal, boleh guna, selamat dan mudah. Selepas beg penapis debu kain dibersihkan, serat akan diikat, yang memberi kesan kepada kesan penapisan dan kesan pengudaraan. Bahan penapis komposit tiga-lapisan SMS boleh dibasuh tetapi mempunyai kebolehtelapan udara sedikit lebih rendah.