Berapa kerap muncung dibersihkan dan diubah

- Apr 10, 2019-

Penyuntik bahan api adalah injap solenoid mudah. Apabila solenoid bertenaga, ia akan menghasilkan sedutan, dan injap jarum akan disedut sehingga membuat muncung dibuka, dan bahan api disembur pada kelajuan tinggi melalui jurang annular antara pintle kepala jarum dan lubang suntikan untuk membentuk kabus, yang baik untuk pembakaran.

Tiada jawapan tetap untuk selang pembersihan muncung. Penyuntik bahan api bukan sebahagian mudah rosak. Sekiranya kenderaan dimulakan pada kelajuan yang tidak menentu, tidak perlu membersihkannya. Sekiranya perlu dibersihkan, kami biasanya mencadangkan untuk menggunakan sesuatu seperti aditif untuk mengekalkan pembersihan muncung, untuk menjimatkan masa dan mengelakkan daripada kerosakan dan kerosakan yang dihasilkan dari pembongkaran.

Persekitaran yang muncung di dalam adalah mudah untuk menjana deposit karbon. Sesetengah deposit karbon boleh mematuhi kepala muncung, menyebabkan muncung tersumbat atau tidak ditutup dengan ketat, kadang-kadang ia juga memberi kesan kepada sudut semburan, mengakibatkan pengisaran petrol miskin. Apabila keadaan di atas berlaku, ia akan menjejaskan kualiti campuran. Akibatnya, ia akan menyebabkan lebih banyak deposit karbon, yang akan menjadi lingkaran setan. Ini memainkan peranan penting dalam kuasa setiap enjin. Oleh kerana kecekapan bahan api yang kurang baik, penyuntik tidak boleh berfungsi dengan baik, ia akan menyebabkan pengumpulan karbon yang serius dalam silinder; cincin silinder dan omboh akan membawa kepada mempercepatkan haus, dan akan menyebabkan kelajuan terbiar yang tidak stabil, peningkatan penggunaan bahan api, percepatan dipercepatkan, kesukaran memulakan dan pelepasan yang berlebihan. Lebih-lebih lagi, ia akan menyekat sepenuhnya penyuntik dan merosakkan enjin. Oleh itu, perlu membersihkan penyuntik dengan kerap, dan jika ia tidak dibersihkan untuk masa yang lama atau muncung sering dibersihkan, ia akan menyebabkan hasil yang buruk.

Bagi pemilik kereta yang sangat menjaga kereta dan sanggup membelanjakan wang, biasanya muncung bahan api dibersihkan sekali setiap 20,000 kilometer. Bagi kebanyakan pemilik, ia dibersihkan setiap 30,000 kilometer. Bagi keadaan kenderaan yang baik dan kualiti bahan api yang baik, ia boleh diperluaskan kepada 4 hingga 60,000 km.