Asas Mengurus Frame: Bagaimana Mesin Badan Bingkai Automatik DoTheir Jobs

- Mar 28, 2019-

Kerosakan bingkai adalah perkara biasa; ia berlaku dalam kira-kira 50 peratus daripada semua kemalangan auto. Jika kerangka kenderaan anda rosak dalam kemalangan atau perlanggaran, anda memerlukan bantuan kedai badan auto yang berpengalaman dengan peralatan yang sesuai untuk memulihkan bentuknya. Kedai pembaiki pilihan anda harus mempunyai mesin bingkai badan auto yang menggunakan hidraulik untuk memberikan tork dan leverage yang diperlukan untuk menarik bingkai yang rosak kembali kepada spesifikasi kilang. Mempelajari beberapa asas dapat membantu anda memahami bagaimana mesin kerangka badan auto melakukan tugasnya.

Tepat Apa itu Mesin Bingkai Badan Auto?

Mesin rangka meluruskan terdiri daripada platform yang cukup besar untuk memegang kereta, SUV atau trak pikap, dan dua atau tiga jawatan atau menara yang tegak yang boleh diputar 360 derajat dan bergerak di sepanjang perimeter platform untuk bekerja di kawasan yang berbeza dari bingkai kenderaan . Mesin yang paling terkini menggunakan laser penglihatan atau pengirim sonik berkomputer untuk menilai bingkai kereta dan mendiagnosis berapa banyak kerosakan yang dialami. Diagnostik ini digunakan untuk menentukan sama ada kenderaan itu diperbaiki, dan untuk memberikan anggaran berapa lama pembaikan perlu diambil, yang perlu untuk mengira kos. Peralatan mengukur di papan ini juga digunakan untuk memastikan pembaikan dilakukan dengan tepat.

Bagaimana Mesin Badan Bingkai Automatik berfungsi?

Kenderaan rosak digerakkan ke platform dan digerakkan oleh pengapit tegar yang memegangnya dengan teguh di tempat supaya ia tidak boleh bergerak ke hadapan, ke belakang atau ke sisi. Rantai di menara dipasang pada titik tertentu pada bingkai kereta, berdasarkan di mana diagnostik menunjukkan lurus diperlukan. Peralatan hidraulik menara secara beransur-ansur meningkatkan ketegangan pada rantai untuk menarik bahagian kerangka semula ke bentuk. Sistem pengukuran elektronik mesin mengesahkan bahawa pelarasan dibuat dengan betul, sehingga bingkai itu dipulihkan kepada spesifikasi tepat pengeluar dan kendaraan memacu dengan betul.