Proses penyelenggaraan semburan cat kereta

- Feb 26, 2019-

Pengertian penyembuhan cat semburan kereta sebenarnya sangat rumit. Walaupun permukaan cat kereta kelihatan halus, sebenarnya ada beberapa cekung kecil dan lubang di atasnya, dan kereta baru disyorkan untuk membuat rawatan berlapis atau bersalut. Biasanya masa salutan adalah lebih lama daripada masa sayuran, kesan sayuran boleh bertahan kira-kira 3 hingga 6 bulan, dan kesan salutan boleh bertahan sekurang-kurangnya setengah tahun. Adalah disyorkan untuk membuat kedutan atau lapisan kedua selepas masa tertentu. Barang-barang biasa di kedai pembaikan kereta adalah penggilap dan waxing. Walau bagaimanapun, kedua-dua item ini perlu dilakukan selepas salutan atau glaze, kerana apabila melakukan waxing atau polishing, ia sama dengan memakan ketebalan permukaan lukisan lakuer, dan kemudian masalah pernis yang tipis, mencemarkan, dan kelihatan goresan kecil akan berlaku. Terdapat juga banyak perkara yang perlu diberi perhatian dalam penyelenggaraan cat kereta harian.
Pertama, elakkan menggunakan pinset atau kain kering untuk mengelap permukaan cat secara langsung. Selepas membersihkan kotoran berdebu di permukaan kereta dengan air, lap dengan kain penyerap yang bersih. Jangan biarkan udara terasa kering selepas pembilasan.
Kedua, elakkan tempat letak kereta di bawah sinaran matahari untuk jangka waktu yang lama, terutamanya cat putih dan bukan logam.
Ketiga, mengurangkan jumlah mencuci kereta, cuba jangan melakukan waxing dan penggilap kereta.
Keempat, perhatikan penyingkiran perkara-perkara yang menghancurkan tepat pada masanya seperti kotoran burung.
Kelima, perhatikan untuk mengurangkan ke kawasan yang lebih banyak menghakis, seperti tepi pantai, permukaan leburan ejen mencairkan salju, jalan asfalt yang baru berturap.