Kelebihan inflator gas Nitrogen

- Apr 03, 2019-

1.Meningkatkan kestabilan dan keselesaan memandu tayar. Nitrogen adalah gas diatom lengai, molekul gas adalah lebih besar daripada molekul oksigen, ia tidak mudah untuk pengembangan dan penguncupan, dan pelbagai ubah bentuk adalah kecil. Penembusan ke dalam dinding sisi tayar adalah kira-kira 30-40% lebih perlahan dibandingkan dengan udara, dan ia dapat mengekalkan tayar yang stabil untuk memastikan memandu selesa. Kekonduksian audio nitrogen rendah, bersamaan dengan 1/5 udara biasa, penggunaan nitrogen secara berkesan dapat mengurangkan bunyi tayar untuk meningkatkan ketenangan memandu.

2. Mencegah punctures dan gas-lacking running. Tusukan adalah pembunuh nombor satu dalam kemalangan jalan raya. Menurut statistik, 46% kemalangan jalan raya di lebuh raya disebabkan oleh kegagalan tayar, dan 70% kemalangan tayar disebabkan oleh letupan tayar. Apabila kereta sedang memandu, suhu tayar akan meningkat disebabkan oleh geseran dengan tanah. Terutamanya dalam memandu berkelajuan tinggi dan brek kecemasan, suhu tayar akan meningkat dengan cepat dan tekanan tayar akan meningkat secara tiba-tiba, jadi mungkin terdapat tusuk. Suhu tinggi menyebabkan getah tayar menjadi berumur, mengurangkan kekuatan keletihan, dan tapaknya mudah dipakai, untuk membuat tayar menjadi lebih mungkin. Berbanding dengan udara tekanan tinggi am, nitrogen kesucian tinggi mempunyai pekali pengembangan haba rendah, kekonduksian terma yang rendah, kenaikan suhu rendah, kadar pemanasan yang rendah, ciri-ciri yang tidak mudah terbakar dan tidak mudah terbakar, kerana ia bebas daripada oksigen, jadi peluang tusukan dapat dikurangkan.

3. Mengembangkan kehidupan tayar. Selepas menggunakan gas nitrogen, perubahan voltan stabil tekanan tayar adalah kecil, yang mengurangkan kemungkinan geseran tidak teratur tayar, seperti pengisaran mahkota, pengisaran bahu dan pengikatan eksentrik, yang meningkatkan kehidupan perkhidmatan tayar. Penuaan getah terjejas oleh molekul oksigen di udara. Ia disebabkan oleh pengoksidaan, dan kekuatan dan keanjalannya terdegradasi selepas penuaan, yang merupakan salah satu sebab untuk memendekkan hayat perkhidmatan tayar. Peranti pemisahan nitrogen benar-benar boleh menghilangkan oksigen, sulfur, minyak, air dan kekotoran lain di udara, dengan berkesan mengurangkan tahap pengoksidaan lapisan dalam tayar dan kakisan getah, tidak menghancurkan rim logam dan memanjangkan tayar .

4. Kurangkan penggunaan bahan api dan melindungi alam sekitar. Tekanan tayar yang tidak mencukupi dan rintangan rolling yang meningkat selepas pemanasan akan meningkatkan penggunaan bahan api semasa memandu. Selain mengekalkan tekanan tayar yang stabil dan menangguhkan pengurangan tekanan tayar, nitrogen kering dan tidak mengandungi minyak dan air, dan mempunyai kekonduksian terma yang rendah. Ciri pemanasan perlahan mengurangkan kenaikan suhu tayar ketika berjalan, dan cengkaman kecil tayar diperbaiki, dan rintangan rolling diturunkan, sehingga mencapai tujuan mengurangkan penggunaan bahan bakar.