4 Tips Penggilap Kereta

- Mar 11, 2019-

Penggilap kereta adalah kaedah paling biasa untuk meningkatkan penamat kereta anda. Petua mudah ini akan membantu memastikan anda menggilap kereta anda dengan cara yang betul, dan mereka akan pergi jauh ke arah mengekalkan kemasan kereta anda dalam keadaan pudar.

Bersihkan Kereta sebelum Menggilap
Sebelum anda menggunakan kereta polisher, basuh kereta anda terlebih dahulu. Anda boleh gunakan basuh kereta automatik atau basuh dengan tangan. Sangat penting untuk kereta anda bersih sebelum anda mula menggilapnya, kerana mana-mana kotoran pada bahagian luar boleh menggaraskan cat, terutamanya jika anda menggunakan penimbal mekanikal. Di samping itu, ia juga berguna untuk memperbaiki penamat kereta anda juga. Anda boleh melakukannya dengan menggunakan bar yang memperinci tanah liat untuk menghilangkan bahan-bahan yang sukar dari luaran kereta yang basuh kereta biasa akan meninggalkan seperti sap atau tar.

Poland perlahan-lahan
Sama ada anda menggunakan penyangga mekanikal atau mencuci dengan tangan, pastikan untuk menggilap kawasan kecil pada satu masa. Mula dengan bekerja di kawasan kaki 2x2 pada satu masa, kemudian bergerak perlahan-lahan untuk membiarkan penggilap melakukan tugasnya. Gunakan strok yang bertindih, supaya polish meliputi sebanyak mungkin kawasan.

Gunakan buffer dengan betul
Ia tidak semestinya sama ada anda menggunakan kereta polisher atau penampan dengan tangan. Menggilap dengan tangan mungkin mengambil masa yang lebih lama, dan penampan mungkin berfungsi dengan lebih baik untuk mengekalkan penggilap walaupun. Jika anda memutuskan untuk menggunakan penampan, pastikan anda menggunakannya dengan betul:

Sapukan jumlah polish yang mencukupi pada pad dahulu, kemudian hamparkannya ke kemasan kereta sebelum menghidupkan penampan. Jangan gunakan terlalu banyak menggilap pada penampan, kerana ia akan menghantarnya terbang sebaik sahaja ia diaktifkan.


Pastikan tahap pad adalah tepat supaya tekanan dikenakan
Gunakan buffer pada bahagian yang digilap sehingga ia jelas tetapi matikannya sebelum mengeringkan menggilap.
Letakkan kord penahan di atas bahu anda untuk mengelakkannya dari menyentuh kemasan kereta.
Semasa penampan berjalan, simpan ia bersentuhan dengan luaran kereta dan matikannya sebelum mengangkatnya
Jangan biarkan pad bersentuhan dengan tanah. Perlu diingat bahawa walaupun satu butiran kotoran pada pad boleh merosakkan penamat kereta anda, terutamanya jika anda menggunakan penampan mekanikal. Jika pad secara tidak sengaja jatuh ke tanah, pastikan untuk mencuci dengan teliti atau menggantikannya.
Petua ini penting, seperti mencuci kereta anda dengan kerap tidak cukup untuk mengekalkan penamatnya dalam keadaan pudina. Perlu diingat bahawa setiap kereta perlu digilap setiap seketika.

Pertimbangkan Keadaan Kereta Anda
Mulakan dengan memeriksa keadaan kereta anda. Jika kereta baru, cat akan berada dalam keadaan sempurna, hanya memerlukan usaha kecil untuk mengekalkannya selagi anda menjalankan tugas-tugas penyelenggaraan biasa.

Selain daripada pengilat kereta, lihat produk penjagaan kereta ini di Hong Kong yang secara berkesan dapat menjaga kereta anda dalam keadaan mint.