3 Mengimbas Tips Cat Kereta untuk Pemulihan yang Betul

- Mar 09, 2019-

Sebelum melukis kenderaan, mengasah cat kereta dan menggunakan kertas pasir untuk melicinkan retakan, kesilapan dan ketidaksempurnaan lain mungkin langkah yang paling penting. Sebaik sahaja kereta itu telah dicat semula, pengampunan masalah biasanya sangat mudah diperhatikan, dan akan mengharungi pasir anda dan mula semula. Sama ada anda mahu mengembalikan kerja cat lama atau menggunakan warna yang sama sekali berbeza untuk kenderaan anda dan menjadikannya kelihatan seperti kereta baru, berikut adalah beberapa petua cat yang akan membuat pengamplasan lebih mudah dan berkesan.

1. Pilih Grit Sandpaper Kanan

Sentiasa pastikan anda menggunakan grit kertas pasir yang betul apabila mengarahkan kenderaan. Grit kertas pasir merujuk kepada kekasaran kertas dan seberapa cepat ia dapat menghilangkan cat dan bahan lain di permukaan. Sekiranya anda cuba pasir semua cat dan buku asas supaya logam terdedah dari kenderaan itu terdedah, anda akan memilih 80 grit kertas pasir kasar untuk menyelesaikannya dengan cepat. Anda juga perlu sedar bahawa kertas pasir grit yang lebih rendah boleh menyebabkan calar di permukaan kenderaan yang kemudiannya harus diapit dengan kertas grit yang lebih tinggi seperti 150 atau 300. Jika anda ingin mengeluarkan hampir semua petikan calar, kertas pasir grit yang lebih tinggi seperti antara 800 dan 1,000 mungkin perlu digunakan.

2. Gunakan Blok Sanding untuk Selesai

Blok pengamplasan adalah salah satu alat terpenting yang akan anda gunakan semasa mengecat kenderaan. Blok pengamplasan yang baik adalah kira-kira 12 inci panjang dan sisi rata blok ditutup dengan kertas pasir. Untuk menggunakan blok pengamplasan dengan betul, tahan dengan kedua-dua tangan dan perlahan-lahan pasir permukaan rata kereta anda. Pasir dalam lambat, sengaja dan sebatan. Ini akan membolehkan anda perlahan-lahan menghancurkan cat dan buku asas. Berhati-hati dengan pengamplasan yang jelas juga akan mendedahkan mana-mana tempat yang tinggi atau rendah yang mungkin berada di permukaan kenderaan.

3. Pasir Lembut untuk Kemasan Terbaik

Untuk mencapai kemasan cat terbaik untuk kenderaan anda, anda harus pasir basah kenderaan sebelum anda mula cat. Sebaik sahaja anda telah melukis kenderaan, anda harus pasir basah sekali lagi dengan kertas pasir grit yang sangat halus. Walaupun anda boleh menggunakan 300 hingga 400 grit atau lebih tinggi pasir untuk pengamplasan basah, anda mungkin perlu menggunakan 1,000 hingga 2,000 grit untuk mencapai hasil yang terbaik. Pastikan kertas itu basah semasa proses pengamplasan, dan jangan biarkan kertas menjadi kering.

Ini akan membolehkan anda untuk ringan pasir kenderaan tanpa menolak cat atau serpihan lain kembali ke logam terdedah. Pengamplasan basah sangat berkesan dalam menghilangkan ketidaksempurnaan di lapisan atas lapisan yang jelas yang melindungi lapisan dasar atau lapisan bawah cat. Sebaik sahaja anda selesai mengempiskan basah, penamat akan kelihatan membosankan; ia boleh dengan mudah digerakkan dengan penampan kelajuan tinggi.